SAĞLIKLI YAŞAM DESTEĞİ...

terzioglu.zafer@gmail.com

3 Nisan 2010 Cumartesi

2) İyi ve sağlıklı beslenme...Herkes kolayca uygulayabilir.

En temel olan ve mutlaka uygulanması gerekenler:

(Önem sırasına göre)


1) Asla akşam yatmadan 2 saat önce ve sonrasında yemek yemeyin. Akşam çok hafif yiyip, eğer kilo vermek istiyorsanız hem çok az kalorili beslenmeyi tercih edin (mümkünse çiğ sebze ve meyve), hem de yatmadan en az 4 - 5 saat önce yiyip, daha sonra az miktar su hariç hiçbirşey yemeyin, içmeyin. Sadece bunu yaparak bile derhal kilo vermeye başlayabilirsiniz.


2) Mümkün olduğu kadar (tavuk dahil) hayvansal gıdaları azaltarak olabildiğince balık, çiğ ve taze meyve - sebzeye ve doğal ve katkısız olan her türlü diğer yiyeceğe ağırlık verin. Vücudumuzun tabii ki hayvansal gıdalardaki beslenme değerlerine ihtiyacı var ancak özellikle günümüzde hayvanların yetiştirilme tarzları ve koşulları yüzünden yağlanma miktarları arttığı için azaltılmasını şiddetle öneriyorum.

3) Günlük beslenmenizdeki ekmek ve benzeri tahıllı yiyecekleri mutlaka TAM BUĞDAY veya TAM TAHIL gibi doğal kepeği ile birlikte öğütülmüş tahıllardan tercih edin. Hele bir de ORGANİK olanını bulursanız çok şanslısınız demektir. Bu sayede daha uzun süre tok kalır, bağırsaklarınızda yağ birikimini engeller, sindirim sisteminizin daha aktif çalışmasını sağlar ve kanser (özellikle kolon) riskini azaltmış olursunuz.

4) Süt ve süt ürünlerinde mümkün olduğunca LIGHT ve en az yağlı olanları tercih edin çünkü vücudumuza en çok zarar veren etkenlerden birisi hayvansal yağlardır.

5) Öğünlerden yarım saat öncesi ile bir saat kadar sonrasına kadar ve yemek sırasında olmamak kaydı ile bol bol, içebildiğiniz kadar bol SU tüketin.


6) Daha sonra detaylandıracağım üzere, sağlık için hemen hemen her beslenme öğesinden her gün mutlaka almaya çalışın. (Vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, sağlıklı yağ...) Ancak özellikle protein ve karbonhidratı aynı öğünde pek karıştırmamaya özen gösterin. İkisi midede farklı enzimlerle parçalandığı için mideyi yormuş olursunuz.


Çok da detaya inmeden sadece bu yazıda yazanları uygulayarak ömrünüzü tahmin edemeyeceğiniz kadar uzatabilir, daha doğrusu kalan ömrünüzü çok daha sağlıklı geçirme şansını elde edebilirsiniz.

İyi beslenmenin temelleri başlığında en kritik uygulamalar bunlar. Bir sonraki yazımız beslenme ile ilgili diğer detaylar olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumlarınız için teşekkürler.