SAĞLIKLI YAŞAM DESTEĞİ...

terzioglu.zafer@gmail.com

23 Nisan 2010 Cuma

3) Sebzeler hakkında kısa kısa...

Özellikle yeşil yapraklı sebzeler çok çok faydalı olmakla birlikte faydası olmayan bir sebzeye de rastlamadım dersem yalan olmaz.


Bu konuda ilk belirtmeme gereken husus; her ne kadar beslenme bizim kültürümüze çok uygun olmasa da, sebzeleri mümkün olduğunca PİŞİRMEDEN yemek vitaminlerini ve diğer besinlerini tam anlamıyla alabilmek için önemli. Ben uzun süredir fırsat buldukça evden getirdiğim ıspanaklarla öğlenleri salata yemekteyim. Başlangıçta bana da çok aykırı bir fikir gibi gelmişti ama denerseniz alışacak ve bir süre sonra vazgeçemeyeceksiniz. Pişirmeden, çiğ yiyemeseniz bile en azından buharda pişirme imkanı bulabilirisiniz belki.


Sebzelerin birçok faydası vardır. En önemli özelliklerinden birisi tüm bitki kökenli besinlerin 'bitkisel lif' içermeleridir ve bu liflerin bağırsaklarımız ile diğer organlarımıza pozitif etkisi bulumaktadır. Ayrıca topraktan aldıkları mineral ve vitaminler ise vücudumuzun sağlığı için vazgeçilmez faydalar barındırır.

Sebzeler her öğünde her türlü yiyecek ile birlikte alınabilir. Yani et de yeseniz yanında gider, balık da, buğday temelli gıdalar da. Sebzelerin sindirilmesi uzun sürer ve bağırsaklarda sindirilirken lifleri sayesinde bağırsak duvarlarını fırça gibi süpürerek temizledikleri için de çok faydalıdırlar. Bu önemlidir çünkü yiyecekler yaklaşık 8 metrelik ince bağırsaklardan geçerken parçalanır ve içlerinde barındırdıkları besinler bu aşamada bağırsak duvarlarından kana karışarak vücudumuzu besler. Eğer bağırsak duvarlarımız kötü beslenme sebebi ile kalın bir katmanla kaplı ise faydalı besinleri alamayız ve sağlığımız tehlikeye girer. İşte bu yüzden de sebzelerin mümkün olan her öğünümüzde bulunmasında büyük fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumlarınız için teşekkürler.